Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ.

Ηλιούπολη, 10.5.2016

Ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης

Θέμα:   «Η Παρουσία της Πρέσβειρας του Ισραήλ σε έκθεση του σχολείου σχετικά με το Ολοκαύτωμα»

Σε ανακοίνωση που έγινε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» και αναρτήθηκε σε link στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στην έκθεση «θα παραβρεθεί και η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα». Σε ερώτημα μας στη Δ/νση του σχολείου πληροφορηθήκαμε -μέσα από αντιφατικές είναι η αλήθεια απαντήσεις- ότι η Διοίκηση δεν γνώριζε το γεγονός, καθώς ούτε την ημέρα και την ώρα της εκδήλωσης.

Ως προς την ίδια την εκδήλωση, που σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ίδιου του Σχολείου, εντάσσεται σε διαθεματική εργασία για «Το Ολοκαύτωμα και την τύχη της Ελληνικής Εβραϊκής κοινότητας» πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό και σημαντικό η μαθητική κοινότητα να έχει τέτοιες ευκαιρίες διερεύνησης και στοχασμού. Επιπλέον πιστεύουμε ότι τέτοιες εκδηλώσεις ενδυναμώνονται με την «διδακτική» παρουσία ανθρώπων όπως π.χ. μελών της επιστημονικής κοινότητας των ιστορικών ή των ανθρώπων που «έζησαν» την ιστορία, δηλαδή των επιζώντων και των απογόνων του Ολοκαυτώματος.

Σημειώνουμε ότι τη φετινή χρονιά, μαθητές του σχολείου μας ασχολήθηκαν με παράλληλα θέματα όπως το προσφυγικό ζήτημα και ο πόλεμος προσπαθώντας να αναδείξουν τη σημασία της αλληλεγγύης και το σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες μέσα από δραστηριότητες όπως η θεατρική παράσταση Παπαδιαμάντη – Νταρουίς, η προσφορά σακιδίων για πρόσφυγες στον Πειραιά, κ.λ.π.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία επίσημου εκπροσώπου του ισραηλινού κράτους σε μια εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα, στο βαθμό που αποτέλεσε πρωτοβουλία του Σχολείου, κρίνεται όχι μόνο ατυχής και άστοχη αλλά και μη επιθυμητή. Θυμίζουμε ότι η 15η Μαΐου (1948) αποτελεί την μέρα που γιορτάζεται η γέννηση του Κράτους του Ισραήλ και ταυτόχρονα ως «Νακμπα» αποτελεί την μέρα πένθους του λαού της Παλαιστίνης καθώς 700.000 κάτοικοι της γης αυτής εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους και οι απόγονοι τους εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να συγκαταλέγονται στον κατάλογο των προσφύγων που τίμησε το σχολείο μας φέτος, οι οποίοι στις μέρες μας ανέρχονται στα 5.000.000.


Τέλος, θα πρέπει η Διεύθυνση του σχολείου να διερευνήσει το πώς βρέθηκε αυτή η είδηση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, να ενημερώσει το Σύλλογο γονέων σχετικά και να προβεί στην απαιτούμενη διάψευση της επίσημης πρόσκλησης, έστω και καθυστερημένα.

7 σχόλια:

  1. Με αφορμή την παραπάνω ανάρτηση και με όλο το σεβασμό στη δική σας άποψη και τις απόψεις που εκφράστηκαν γενικότερα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να διατυπώσω με συντομία την προσωπική μου θέση ως τελειόφοιτος λυκείου αλλά και ως ενεργό μελος της τοπικής κοινωνίας. Θεωρώ λοιπόν όλα τα σχόλια που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την-τελικά ανύπαρκτη- πρόσκληση της πρέσβειρας και υπονοούν ότι μιά τετοια πράξη -εάν υφίστατο- θα υπονόμευε το ανθρωπιστικό πλαίσιο λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου εντελώς αβάσιμα. Το σχολείο όχι μόνο μπορεί αλλα και οφείλει να αποτελεί χώρο αδέσμευτο από δογματικές αντιλήψεις,χώρο που προωθεί τη δημοκρατία,την ειρήνη,την ανεκτικότητα και το σεβασμό στη διαφορετικότητα όχι μονο θεωρητικά αλλά κυρίως μέσω της καθημερινής πρακτικής. Κάθε αντίδραση αποδοκιμασίας στην πρόσκληση της πρέσβειρας συνιστα δείγμα μισαλλοδοξίας και αποκλεισμού. Ενώ καταδικάζουμε τον φασισμό και κατ επέκταση τον ρατσισμό ,αποκλείοντας μια πρέσβειρα και μαζί της και όλο τον ισραηλιτικό λαό επικροτούμε τέτοιου είδους αντιλήψεις.Ανεξάρτητα από το τι γίνεται στον κόσμο χρέος των εκπαιδευτικών ειναι η καλλιέργεια μιας ειρηνικής νοοτροπίας στους αυριανούς πολίτες προκειμένου η κατάσταση να βελτιωθεί και όχι να διαιωνιστεί. Έτσι, τη συγκεκριμένη πρόσκληση που τόσο καταδικάζετε ,ως μαθήτρια θα επιθυμούσα και θα αποζητούσα ώστε να εμπεδωθεί το κλίμα ειρήνης και να προαχθεί στα αλήθεια η αλληλεγγύη. Γιατί η αλληλεγγύη είναι αξία που αφορά όλους, καθώς θύματα υπάρχουν πάντου ανεξάρτητα απ τη γενικότερη στάση ενός κράτους που μπορεί και να μην εκφράζει τον μέσο πολίτη. Μην καταλήγουμε σε γενικεύσεις όπως το ότι οι Ισραηλίτες ειναι οι δολοφόνοι άρα πρέπει να αποκλειστούν πόσο μάλλον από μια δημόσια εκδήλωση στην οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να δεχθεί ανθρώπους με περιορισμούς.Οι γενικεύσεις τέτοιου χαρακτηρα δημιουργούν τα στερεότυπα και στενεύουν τους ορίζοντες της σκέψης.Επειδή λοιπον, πιστεύω πως κανείς δεν θέλει μαθητές και μελλοντικούς πολίτες απόλυτους και χωρίς σεβασμό στο διαφορετικό, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε την κάθετη στάση σας και να αντιμετωπίσετε πιο σφαιρικά το θεμα.
    Ευχαριστώ πολυ
    Καρκάνη Δήμητρα,μαθήτρια Γ λυκείου και υποψήφια των πανελλαδικών εξετάσεων του 2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή συνυποψήφια,
      Αρχικά, θα ήθελα να σε ενημερώσω πως μια πρόσκληση δεν
      αποζητείται,καθώς δεν αποτελεί υλικό μέσο. Σχετικά τώρα με το όλο θέμα, παρατήρησα με μεγάλη προσοχή τις λέξεις που χρησιμοποίησες. Δημοκρατία,ελευθερία αλληλεγγύη. Ωραία,στο άκουσμα επιχειρήματα, αλλά σαθρά. Όμως, γιατί το σχολείο,εφόσον πρέπει να υπηρετεί την αξία της αλληλεγγύης- εύλογα,όπως λες και εσύ-,πρέπει να δεχτεί εκπροσώπους ενός κράτους, που μόνο αλληλέγγυο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί; Λες,άραγε, αυτή η κυρία πρέσβειρα,να καλλιεργήσει την ελευθερία και την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στους μαθητές; Ή θα απαρνηθεί την μισαλλοδοξία και θα εισηγηθεί να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί; Το σίγουρο είναι, ότι θα μιλήσει για την δημοκρατία των αφεντάδων. Για την δική τους δημοκρατία. Αυτήν που αιματοκυλά τους λαούς της γης. Για φαντάσου ειρωνεία. Δημοκρατία,ελευθερία και αίμα συνάμα. Σκέψου,λοιπόν, τι σημαίνει πραγματικά η λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και κυρίως, ποιοί έχουν σήμερα δημοκρατία.
      Σε προτρέπει,άλλωστε, και ο Αριστοτέλης να αναζητείς την πραγματική σημασία των λέξεων, προτού διατυπώσεις οποιαδήποτε άποψη.
      Δημήτρης Ζήσης, μαθητής και μέλος του 15μελους συμβουλίου του 3ου Λυκείου Ηλιούπολης

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πλέον πασιφανές ότι η - υποτιθέμενη - συντάκτρια, αλλά και η πραγματική δυστυχώς, είναι σε πλήρη σύγχυση , καθώς δεν μπορεί να αντιληφθεί στοιχειώδεις διαφορές όπως, Κυβέρνηση-Λαός, ή Ισραηλινός-Ισραηλίτης....
    Καλή ... προσπάθεια πάντως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πλέον πασιφανές ότι η - υποτιθέμενη - συντάκτρια, αλλά και η πραγματική δυστυχώς, είναι σε πλήρη σύγχυση , καθώς δεν μπορεί να αντιληφθεί στοιχειώδεις διαφορές όπως, Κυβέρνηση-Λαός, ή Ισραηλινός-Ισραηλίτης....
    Καλή ... προσπάθεια πάντως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.toperiodiko.gr/%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%ae%ce%bb-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/#.WAXRIFloecM

    Χρήστος Ευσταθίου
    Απόφοιτος 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, φοιτητης φυσικού στο ΕΚΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ

  Αγαπητοί γονείς, Ήρθε η ώρα για τις βασιλόπιτές μας, τις οποίες αποφασίσαμε να "κόψουμε" την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη μιας και ...